Doe er mee wat je er mee wil doen. Maar zag het bij de buren en vond het zeker de moeite om het hier even neer te zetten!
Deze week werd de Nederlandse paardenhouderij opgeschrikt door het bericht dat de fatale spieraandoening atypische myopathie dit najaar meer slachtoffers eist dan voorheen. Schimmel in de wei veroorzaakt vermoedelijk de ziekte. ,,Het is gevaarlijk om paarden in deze tijd van het jaar dag en nacht buiten te laten. Zet ze in elk geval ’s nachts binnen”, adviseert dierenarts dr. Fred Smit van dierenartsenpraktijk Schildwolde.
Vorige week overleden in het Groningse Kolham twee paarden aan atypische myopathie. ,,Ze waren niet meer te redden. Ernstig vergiftigde paarden sterven vaak binnen drie dagen”, vertelt Smit. Hij kan niet goed verklaren waarom de schimmel die de aandoening veroorzaakt dit najaar meer voorkomt. ,,Waarschijnlijk zijn het betere groeiomstandigheden. Het is namelijk ook een heel goed paddenstoelenseizoen.” De universiteit in het Belgische Luik en Universiteit Utrecht proberen te achterhalen welke toxine het probleem veroorzaakt. ,,Het is belangrijk dat gedupeerde paardenhouders zich melden, want hoe meer gegevens de universiteiten krijgen, hoe groter de kans dat de boosdoener wordt ontdekt.”
Ook bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) komen dit najaar veel meldingen binnen. De dienst probeert eveneens de veroorzaker van atypische myopathie te achterhalen. GD-dierenarts paardengezondheid dr. Kees Kalis adviseert paardenhouders weilanden met bomen te mijden. ,,Helaas weet nog niemand om welke schimmel het gaat, daarom zijn we op zoek naar een gemeenschappelijke factor bij slachtoffers. We hebben al heel veel paddenstoelen onderzocht, maar daar hebben we in elk geval nog geen boosdoener kunnen vinden. Het lijkt erop dat er altijd bomen in de omgeving staan. Het kan dus zijn dat de giftige stof in bladeren zit.” Hij raadt paardenhouders aan rommel als paddenstoelen, eikels en kastanjes uit het weiland te halen om het risico te verminderen. ,,Maar het verstandigste is het op stal zetten van paarden, zorg daar voor ruwvoer en zet ze voor beweging in de paddock.”
Smit benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de noodklok wordt geluid. Het gaat bij lang niet alle schimmelinfecties om atypische myopathie. ,,Er zijn miljoenen schimmels en de meeste schimmels zijn onschuldig of relatief ongevaarlijk. Neem de schimmel die de gifstof lolitrim aanmaakt, deze schimmel groeit op raaigras. Door deze gifstof lijkt je paard plotseling stomdronken. Als je deze paarden uit te wei haalt, zijn de klachten vrijwel altijd binnen enkele dagen verdwenen.” In deze tijd van het jaar is het ook mogelijk dat paarden plotseling erg gaan kwijlen. Deze aandoening wordt vermoedelijk veroorzaakt door de gifstof slaframine. Ook dan gaat het waarschijnlijk om een redelijk onschuldige schimmelinfectie die verdwijnt als het paard uit de wei wordt gehaald. Bij twijfel dient uiteraard altijd de dierenarts ingeschakeld te worden. ,,Het is niet nodig paniek te zaaien, maar het is wel goed om paardenhouders bewust te maken van de risico’s”, besluit Smit.
Bladwijzers